Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Ανεπανάληπτη η εμφάνιση των James στη Θεσσαλονίκη

review:Πηγή: Contra.gr

Την αξία τους, ως ενός από τα πλέον καταξιωμένα συγκροτήματα, με διαχρονικά και αγαπημένα τραγούδια, απέδειξαν για άλλη μια φορά οι James, αυτήν την φορά από την Θεσσαλονίκη, όπου εμφανίστηκαν για τρεις συνεχόμενες βραδιές, στις 16, 17 και 18 Ιουλίου.


Αναμφισβήτητα, επρόκειτο για το απόλυτο συναυλιακό γεγονός της χρονιάς για το μουσικόφιλο κοινό της συμπρωτεύουσας, και όχι μόνο, το οποίο παρακολούθησαν πάνω από 17.000 άτομα.

Στις δύο πρώτες sold out συναυλίες του επταμελούς βρετανικού συγκροτήματος από το Manchester, δεν έπεφτε… καρφίτσα ούτε στις κερκίδες, αλλά ούτε και στην αρένα του Θεάτρου Γης, με τον κόσμο να τραγουδά δυνατά και να χορεύει ασταμάτητα, γνωστές και μεγάλες επιτυχίες του παρελθόντος.

Η τρίτη και τελευταία ημέρα, αν και με μικρότερη συμμετοχή κόσμου, είχε κι αυτή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της. Συγκεκριμένα, οι James εμφανίστηκαν πιο διαχυτικοί, «βάρεσαν» για τις ανάγκες του ανεπανάληπτου «Stutter», έκαναν χαβαλέ με το κοινό, το ευχαρίστησαν για ακόμη μια φορά και το αποχαιρέτησαν δίνοντας του την υπόσχεση ότι θα επιστρέψουν ξανά στο μέλλον.

Ο σκελετός του προγράμματος κάθε ημέρας, ήταν ο εξής: Στις 8:30 εμφανιζόταν για μισή ώρα το support συγκρότημα από την Αθήνα, «Transistor», που από ότι μάθαμε, ο ήχος τους είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους James.
Οι συναυλίες, διάρκειας μίας ώρας και 45 λεπτών περίπου, ξεκινούσαν κατά τις 21:40, με την εμφάνιση του τραγουδιστή Tim Booth, του τρομπετίστα Andy Diagram και του κιθαρίστα Larry Gott να κατεβαίνουν από τις κερκίδες μέσα από το κοινό, τραγουδώντας το «Lose control».

Οι playlists των James κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα 20 τραγούδια, μαζί με τα encore, με μικρές διαφοροποιήσεις και επιλεγμένα κομμάτια από το νέο τους δίσκο «Hey Ma», που κυκλοφόρησε πέρσι, και κυρίως από παλαιότερα album, και με σταθερά τα μεγάλα hits, όπως τα, Sit down, Come Home, Seniorita, Sometimes, Laid, Born Of Frustration, Getting away with it, Say Something, Tomorrow, Destiny Calling, Out to get you κ.α.

Σε σχέση με το κοινό τους, οι James, δεν χρειάστηκε να κάνουν πολλά για να το κερδίσουν. Εξάλλου, το ότι συγκαταλέγονται στα αγαπημένα συγκροτήματα των Ελλήνων, αποδείχθηκε εξαρχής με τις δύο πρώτες sold out εμφανίσεις τους. Βέβαια, το γεγονός ότι ο Booth ήταν ιδιαιτέρως ένθερμος με το κοινό και επικοινωνούσε μαζί του σε κάθε ευκαιρία, σε συνδυασμό με το ότι η μπάντα επέτρεψε σε ελεγχόμενο αριθμό ατόμων να ανέβουν στη σκηνή και να χορέψουν με τα μέλη της, μέτρησε στα συν.

Θετικές εντυπώσεις με τη σκηνική τους παρουσία άφησαν όλα τα μέλη του συγκροτήματος, περισσότερο όμως από όλους ο τρομπετίστας Andy Diagram, που κέρδισε το κοινό με τον δικό του μοναδικό τρόπο.
Μια αξέχαστη στιγμή για όλους, σημειώθηκε κατά την πρώτη συναυλία, στις 16/7, όταν μεταξύ του Sometimes και του Laid, υπήρξε ένα διάστημα 1 λεπτού και 45 δευτερολέπτων περίπου, που όλο το Θέατρο Γης είχε σηκωθεί όρθιο και τραγουδούσε το ρεφραίν του Sometimes… «Sometimes, when I look deep in your eyes, I swear I can see your soul», με τους James να παρακολουθούν σιωπηλοί από τη σκηνή και να θαυμάζουν το θερμό κοινό τους ... Μια μοναδική στιγμή για ένα συγκρότημα με ιστορία, παρελθόν, παρόν αλλά και μέλλον.

Φωτογραφίες: Παντελής Φαχουρίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: