Τρίτη 1 Απριλίου 2008

James -Η ιστορία τους

Η ιστορία τους θα μπορούσε να ονομαστεί και... 'τα καλύτερα singles στη Βρετανία για δύο σχεδόν δεκαετίες!'. Οι James με την επικών αποχρώσεων ποπ αισθητική τους μας χάρισαν δεκάδες υπέροχα έως αριστουργηματικά τραγούδια και δίσκους που πάντοτε σου άφηναν ένα ερωτηματικό στο τέλος. Η βάση της μπάντας υπήρχε ήδη από το 1982 στο Manchester, η προσθήκη του χαρισματικού Tim Booth είναι όμως αυτή που θα της δώσει την ειδοποιό διαφορά και θα κάνει τον Morrissey να μιλάει για ... το καλύτερο συγκρότημα στον κόσμο. Υπογράφουν στην θρυλική και τότε Factory, όπου μένουν για μια σειρά από ep's, περιοδεύουν με τους Smiths, και το 1986 κυκλοφορεί το ντεμπούτο τους 'Stutter' lp, με άξονα τις κιθάρες και τα αβανταδόρικα φωνητικά του Booth. Ούτε όμως το 'Strip mine' του 1988 θα τους απεγκλωβίσει από τα όρια της "καλτ φήμης" τους, οπότε στροφή για την Rough Trade. Η οποία όμως αφού τους κυκλοφορεί το live 'Οne man clapping' (που περιέχει και μια πρώτη εκτέλεση του "Sit down") θα θεωρήσει τη μουσική τους... κατώτερη και θα τους αφήσει ελεύθερους! Επιστράτευση νέων μελών για πιο πλούσιο ήχο (πνευστά, έγχορδα κ.λ.π.) και το 'Gold mother' για τη Fontana, πουλάει 350.000 τεμάχια, το "Sit down" γίνεται εθνικός ύμνος στα νησιά και το "Lose control" το θυμόμαστε σαν ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια των 90ς! Και μετά έρχεται το Madchester και τα επακόλουθα του, και οι James -ως παλιοί- χαίρουν σεβασμού και εκτίμησης από όλους. Συνεργασία με τον Brian Eno, ακόμη μεγαλύτερες πωλήσεις, νέα "μνημειώδη" τραγούδια, και το 'Whiplash' lp του 1997 μοιάζει να είναι η πιο ολοκληρωμένη τους πρόταση από καταβολής... James, ενώ οι πωλήσεις του 'Laid' lp συνεχίζονται ακόμη και ξεπερνούν τις... 600.000! Τo best of του 1998 ήταν πια επιβεβλημένο και γνώρισε τη σαρωτική επιτυχία που του άξιζε, περιέχοντας και δύο καινούργια -μέτρια- τραγούδια. Το 'Μillionaires' lp στα 1999 πλέον δεν απογοητεύει κανέναν οπαδό τους και με ακόμη μια σειρά από τυπικά James τραγούδια προσθέτει άλλη μια θετική σελίδα στην ιστορία τους. Το δε "Sit down" συνεχίζει να γνωρίζει συνεχώς νέα remixes, επανακυκλοφορίες σε single και φαίνεται ότι δε θα ξεχαστεί ποτέ - μέχρι και στα Αγγλικά γήπεδα ακούγεται! Η ποπ των James είναι πάντοτε εμπνευσμένη, μελωδική μα πάνω απ'όλα ΞΕΣΗΚΩΤΙΚΗ!
Σύγχρονοι των Smiths, Stone Roses, Inspiral Carpets και Happy Mondays, οι James ήταν ένα από τα συγκροτήματα που επισήμαναν το Μάντσεστερ με μεγάλα γράμματα στο χάρτη της ηλεκτρικής μουσικής των δεκαετιών του '80 και του '90. Οι γόνοι αυτοί της ανεξάρτητης δισκογραφικής ετικέτας Factory και πρόσωπα-κλειδιά της μουσικής κουλτούρας που άνθησε σε στέκια όπως το κλαμπ Hacienda για να επεκταθεί γρήγορα σε όλη τη Βρετανία και την Ευρώπη, υπήρξαν το μακροβιότερο σύνολο της σκηνής του Μάντσεστερ, με μεγάλες επιτυχίες και δισκογραφική παρουσία υψηλών καλλιτεχνικών αξιώσεων σε όλη τη φάση της καριέρας τους.
To 2001 ο τραγουδιστής τους Tim Booth είχε ανακοινώσει την αποχώρησή του από το συγκρότημα του οποίου ηγήθηκε επί 19 χρόνια, προκειμένου να ακολουθήσει προσωπική καριέρα. Πριν από λίγο καιρό, το συγκρότημα ξαναενώθηκε και ξεκίνησε περιοδεία που θα τους φέρει και στην Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: