Τετάρτη 2 Απριλίου 2008

James : Hisory - Discography

Σαν ένα από τα πρώτα group που χαρακτηρίστηκε ως "οι επόμενοι Smiths", οι James αποτέλεσαν έμπνευση για τη Βρετανική alternative μουσική σκηνή των '80s και των '90s με την ευχάριστη και συγκινητική folk-pop μουσική τους. Αρκετά νωρίς στην καριέρα τους οι James ευλογήθηκαν από τα επαινετικά λόγια του ειδώλου τους Morrissey, εγκώμια που αποδείχθηκαν τόσο ευλογία όσο και κατάρα. Το group αδίκως στην αρχή καθιερώθηκε σαν δευτεροκλασάτοι Smiths, συνεχίζοντας να περιοδεύουν και να ηχογραφούν, μέχρι τελικά να κατακτήσουν την αναγνώριση που τους άξιζε. Στα τέλη των '80s, το group, αναμίχθηκε μουσικά με την εμπνευσμένη από το acid house "baggy" σκηνή και κυκλοφόρησε το βαθύτατα επηρεασμένο Sit Down, το οποίο αποτέλεσε το πολύ μεγάλο τους hit. Αμέσως μετά το Sit Down, οι James έγιναν περισσότερο πειραματικοί, ενώ η συνεργασία τους με τον Brian Eno, απέδωσε το Laid το 1993, ένα album που γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Αμερική και αποτέλεσε επίσης μια σημαντική στιγμή στην πορεία τους.

Oι James σχηματίστηκαν στο Manchester το 1982, όταν οι Paul Gilbertson (κιθάρα), Jim Glennie (μπάσο) και Gavan Whelan (ντραμς) συνάντησαν τον Tim Booth (φωνητικά) στο Πανεπιστήμιο του Manchester και του ζήτησαν να τους ακολουθήσει στη σχηματιζόμενη μπάντα τους. Κατά την διάρκεια του επόμενου χρόνου, τo group άρχισε να παίζει σε τοπικά club, και το 1983 υπογράφουν στην Factory, δίνοντας λίγο αργότερα το ντεμπούτο ΕΡ τους, με τίτλο Jimone. Δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορούν το δεύτερο EP τους, το James II, που "αναγκάζει" τον Morrissey να εγκωμιάσει δημόσια το group και να τους ζητήσει να ανοίγουν τα live των Smiths. To καλοκαίρι του 1985, γίνονται αλλαγές στην σύνθεση του συγκροτήματος με τον Larry Gott να αντικαθιστά τον Gilbertson και την μπάντα να υπογράφει στην Sire Records. Δουλεύοντας με τον παραγωγό Lenny Kaye, οι James κυκλοφορούν το πρώτο album τους Stutter το 1986 και συγκεντρώνουν στο σύνολό τους θετικές κριτικές.

Τα επόμενα δύο χρόνια, η μπάντα περιοδεύει αδιάκοπα, δημιουργώντας μια συμπαγή και φανατική ομάδα οπαδών. Κυκλοφορούν το δεύτερο album τους, το folk-ίζων Strip Mine, το 1988. Τα live που ακολουθούν, αποτυγχάνουν να υποστηρίξουν τον δίσκο, γι'αυτό η μπάντα αποχωρίζεται την Sire τον επόμενο χρόνο και υπογράφει στην ανεξάρτητη Rough Trade. Στην νέα εταιρεία τους οι James κυκλοφορούν το μετρίως επιτυχημένο Sit Down και το live album One Man Clapping, το οποίο σκαρφαλώνει στο νούμερο ένα των indie charts. Το 1990, ο Whelan αντικαθίσταται από τον David Baynton-Power, και η μπάντα μεγαλώνει, φθάνοντας τα επτά άτομα με την προσθήκη των Mark Hunter (keyboards), τον Saul Davies (violin) και Andy Diagram (trumpet). Το νέο lineup υπογράφει στην Fontana Records και κυκλοφορεί τον ίδιο χρόνο τον Σεπτέμβριο το Gold Mother. Μια σειρά από hit singles ξεπηδούν από τo Gold Mother, μέχρι τελικά να γίνει τεράστια επιτυχία τον Σεπτέμβριο το 1991 μια version του Sit Down, βασισμένη σε ένα catchy επαναλαμβανόμενο baggy beat, σκαρφαλώνει στο νο.2 των Βρετανικών charts και γίνεται μια σταθερή αξία αναφοράς στον Αμερικανικό ροκ ραδιόφωνο, προσδίδοντας μεγάλη αναγνώριση στο group. Δυστυχώς, η επιτυχία του Sit Down, τυποποιεί αδίκως την μπάντα, που απαντώντας αντιδραστικά παίζει μόνο νέο υλικό στις συναυλίες της, ενώ και το επόμενο album της, το εσωστρεφές Seven (1992), γίνεται αντικείμενο άνισης σύγκρισης και μετρίως αποδεκτό.

Για το follow-up του Seven, οι James σταμάτησαν να συνεργάζονται με τον Diagram και δούλεψαν για την παραγωγή με τον Brian Eno. Ο καρπός της συνεργασίας τους, το Laid, ήταν ένα πιο ήσυχο και περισσότερο φιλόδοξο album, το οποίο δικαιωματικά κέρδισε πολύ καλές κριτικές. Όταν το album αρχικώς αγνοήθηκε από την Μεγ. Βρετανία, έγινε ένα massive rock hit στην Αμερική, με την δύναμη του ομώνυμου τραγουδιού Laid και την τεράστια επιτυχία που γνώρισε. Κατά την διάρκεια της περιόδου του Laid, οι James με τον Eno, ηχογράφησαν ακόμη ένα album γεμάτο από μουσικούς πειραματισμούς, το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 1994 με τον τίτλο Wah Wah. Οι μουδιασμένες και μικτές κριτικές που έλαβε το Wah Wah, και η αναγκαστική σύγκριση οποιασδήποτε δουλειάς του group με τα Laid και Sit Down, το οδήγησε σε ένα διάλειμμα, κατά την διάρκεια του οποίου το 1995 μεσολάβησε η αποχώρηση του Gott. To 1996, o αναμφισβήτητα προικισμένος Tim Booth, συνεργάστηκε με τον συνθέτη Angelo Badalamenti (Ο.S.T. Twin Peaks, Ο.S.T. Blue Velvet), κυκλοφορώντας ένα album υπό τον τίτλο Booth and the Bad Angel, που γνώρισε επαινετικά σχόλια και έδωσε ορισμένα καλά singles (Ηit Parade, Dance Of The Bad Angels). Αμέσως μετά, με κιθαρίστα τον Adrian Oxaal, οι James επέστρεψαν το 1997 με το Whiplash και μια σειρά μικτών κριτικών. Το 1999 έθεσαν σε κυκλοφορία μόνο στην Μεγ. Βρετανία, το Millionaires, με τον νέο κιθαρίστα τους Michael Kulas πλέον στη σύνθεσή τους και το 2001 επέστρεψαν με ένα ακόμα δείγμα της συνεργασίας τους με τον γκουρού Brian Eno, το Pleased To Meet You.
James
Καταγωγη Manchester , England Manchester, Αγγλια
Genre(s) Alternative rock Alternative rock
Madchester Madchester
Years active 1981-2001
2007-present 2007-παρον
Label(s) Factory Records Factory Records
Sire Records Sire Records
Rough Trade Records Rough Trade Records
Fontana Records Fontana Records
Mercury Records Mercury Records
Sanctuary Records Sanctuary Records
Μελη
Tim Booth Tim Booth
Jim Glennie Jim Glennie
Larry Gott Larry Gott
David Baynton-Power David Baynton-Power
Saul Davies Saul Davies
Mark Hunter Mark Hunter
Andy Diagram Andy Diagram
Πρωην μελη
Adrian Oxaal Adrian Oxaal
Paul Gilbertson Paul Gilbertson
Gavan Whelan Gavan χωρισμο επιχειρησεων
Michael Kulas Michael Kulas
Ένα άρθρο και Q Magazine, το Μάρτιο του 2006 με τίτλο "Που είναι τώρα;" φαινομενικά επιβεβαίωσε τη διάλυση της μπάντας (Dave Baynton-Power αναφέρεται στην μπάντα έχοντας ως χωριστή στο άρθρο).

Τον Ιανουάριο του 2007, μουσικό περιοδικό Filter αναφέρθηκε σε μια ανακοίνωση σχετικά με τραγουδιστή Tim Booth της προσωπικής ιστοσελίδας του, λέγοντας ότι "θα Tim επανενώσει James στις αρχές του 2007, για μια σειρά από ζωντανές εμφανίσεις που θα ανακοινωθούν πλου σύντομα." [1] Ταυτόχρονα, James 'παλιά ιστοσελίδα αντικαταστάθηκε από ένα νέο τομέα σε www.wearejames.com. To site επιβεβαίωσε το line-up με αυτό που καταγράφεται το άλμπουμ που Booth επιβεβαίωσε, με συνεντεύξεις που πείσθηκαν να επανέλθουν στην μπάντα μετά από συνάντηση με Glennie και Gott του προηγούμενού Νοεμβρίου, από την οποία γεννήθηκαν νέα τραγούδια.

Οι πρώτες 5 ημερομηνίες της περιοδείας ήταν επεκταθεί έως 7 από την ημέρα πήγε για την πώληση εισιτηρίων (26 Ιανουαρίου), λόγω της υψηλής ζήτησης · το σύνολο του περιοδεία είχε επιτυχία πέρα από το επιθυμητό Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Απριλίου 2007, και ακολούθησε αργότερα στη διάρκεια του έτους ζωντανές εμφανίσεις, συμπεριλαμβανομένων φεστιβάλ παρουσίες σε T in the Park και V Festival. Το συγκρότημά εμφανίστηκε επίσης στο Summercase αρχή της Βαρκελώνης μουσικής συναυλίας στην Ισπανία κατά τη διάρκεια του Ιουλίου 2007. Andy Diagram επίσης επανήλθε και πάλη στην μπάντα ως τρομπετίστας κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ περιοδεία Ακόμη εμφανίστηκαν στην Αθήνα στις 18 Ιουλίου 2007 στο στο Fly Beeyond Festival . Τον Απρίλιο βγήκε στην κυκλοφορία το νέο άλμπουμ , Fresh As A Daisy - The Singles, που συνοδεύεται από ένα DVD συλλογή με την μπάντα σε promo βίντεο.

Η επίσημη ιστοσελίδα James ανακοινωνόμαστε το νέο άλμπουμ Hey Ma που κυκλοφορεί στις 7 Απριλίου 2008, και μια περιοδεία τριών εβδομάδων για να προωθήσει το άλμπουμ θα αρχίσει στις 10 Απριλίου 2008.


Discography


Albums

Studio
Live recordings


Compilations

[edit] Singles and EPs

non-album EP's
from Stutter
from Strip-Mine
from Gold Mother
from Seven
from Laid
  • 1993 "Sometimes" (UK #18)
  • 1993 "Laid" (UK #25, US #61 US Modern Rock #3)
  • 1994 "Jam J"/"Say Something" (UK #24)
from Whiplash
from The Best Of James
from Millionaires
from Pleased To Meet You


[edit] Video & DVD

  • Come Home Live (1991) [VHS]
  • Getting Away With It... Live (2002)
  • Seven: Live Concert (2005)
  • Fresh As A Daisy - The Videos (2007)

[edit] Soundtrack Appearances

Δεν υπάρχουν σχόλια: